Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν !

Ξαναρχίζουμε αύριο. Ξαναχτυπά το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Με προβλήματα, με καθυστερήσεις, με αρκετό θυμό και λιγότερες ανοχές. Αν όμως αυτά γίνουν και λιγότερες αντοχές, δε θα ζημιωθούν μόνο τα παιδιά, αλλά κι εμείς. Κι η επαγγελματική εξάντληση από την οποία κατά πως λένε πάσχουμε οι εκπαιδευτικοί, θα μεγαλώσει και θα μας κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένους. 
Πέρυσι ξεκίνησα με την ευχή να κοιτάξουμε τα μαθητάκια μας στα μάτια και να ψάξουμε εκεί την αλήθεια. Φέτος δεν ξέρω αν μπορούμε, αν θέλουμε ή αν αντέχουμε να τη δούμε αυτή την αλήθεια. Ή αν μας αφήνουν κάποιοι ή οι συνθήκες από μόνες τους. 
Ας προσπαθήσουμε για άλλη μια χρονιά λοιπόν. Ακόμα και χωρίς βιβλία. Ας αναζητήσουμε εναλλακτικές, ίσως μας κάνουν πιο δημιουργικούς και ευρηματικούς. Ας θυμηθούμε πως το πάθος για αυτό που κάνουμε είναι που μας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Κι ας ψάξουμε να το βρούμε, είτε στα μάτια των μαθητών μας, είτε στα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης που διαθέτουμε. Κι οι μικροί «αξιολογητές» μας θα το εκτιμήσουν και θα μας αφιερώσουν κι αυτό. Κάποτε… 
Και στα παιδιά που θα γεμίσουν αύριο τα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο ανήσυχα για το σήμερα και το αύριο, ας σταθούμε δίπλα τους, κοντά τους. Κι ας μην προσθέσουμε στην αγωνία τη δική τους και της οικογένειάς τους και τη δική μας. Ας τα κάνουμε να καταλάβουν πως θα είμαστε πάντα εκεί, δίπλα τους, αν όχι συμπαραστάτες, τουλάχιστον εκεί. 
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν, σε όλους.





1 σχόλιο:

  1. ...λέγαμε παλιά "υπάρχουν και ευτυχισμένοι τσιγγάνοι" - τώρα θα λέμε "υπάρχουν και αισιόδοξοι εκπαιδευτικοί" ΕΥΤΥΧΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή